Επιτάφιος





Επιτάφιος









Επιτάφιος





Επιτάφιος

Όταν όμως μπει η Μεγάλη Εβδομάδα, εδώ στην Γερμανία και ιδιαίτερα στην ενορία που υπηρετώ, αυτό το «πνεύμα» λαμβάνει ετέρα μορφή και έχει την ονομασία STAU.
Θυμάμαι πέρυσι την Μ.Τετάρτη, έχοντας τελέσει το μεσημέρι στο Freiburg την ακολουθία του ιερού ευχελαίου (έχοντας πλεόνασμα χρόνου) και κατευθυνόμενος στο Buhlertal (100 χιλιόμετρα μακρύτερα) για να τελέσουμε την 2η από τις συνολικά 4 ακολουθίες, συνάντησα ξαφνικά αυτόν τον «δαίμονα» μπροστά μου.
Για όσους δεν κατάλαβαν ένα φορτηγό είχε "διπλώσει" στο δρόμο και… άπειρο μποτιλιάρισμα. Τα λεπτά περνούσαν και όλοι ακίνητοι ή "ως πεζοί κινούμενοι" στην Autobahn (Εθνική οδό).
Μετά από μισή ώρα και μέσα από παρακαμπτήριες οδούς (ας είναι καλά το Navigation) επιστροφή στο δρόμο αλλά μετά από 30 χιλιόμετρα το «πνεύμα» εκεί να με περιμένει... 2ο STAU.
Και η ιστορία επαναλαμβάνεται και για 3η φορά!
Αποτέλεσμα: ενώ σχεδίαζα να είμαι 1 ώρα νωρίτερα, έφθασα μία ώρα αργότερα.
Όμως οι πιστοί στωϊκοί με ένα ελαφρό χαμόγελο στα χείλη, που έλεγε: αχ πάτερ να δεις εμείς πόσα STAU...
Όλες οι ακολουθίες μετατοπισμένες κατά 1 ώρα έως τις 11 το βράδυ.
Από τότε, όταν μπαίνει η Μ.Εβδομάδα, κάνω μια μικρή προσθήκη στην ευχή, και ας με συγχωρήσει ο Άγιος:
«Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου,
πνεύμα αργίας, περιεργείας,
φιλαρχίας, αργολογίας και ΑΡΓΟΠΟΡΙΑΣ μη μοι δως.
Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης,
υπομονής και αγάπης χαρισαί μοι τω Σω δούλω.
Ναι, Κύριε Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα «Ώ Πάσχα τό μέγα, καί ιερώτατον Χριστέ, ώ σοφία καί Λόγε, τού Θεού καί δύναμις, δίδου ημίν εκτυπώτερον, σού μετασχείν, εν τή Ανεσπέρω ημέρα τής βασιλείας σου»
δύο από τους ύμνους που ακούμε το βράδυ της Αναστάσεως στην αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Τι κατάνυξη και τι μεγαλείο που αισθάνεται ο πιστός δεν περιγράφεται. Πρέπει να το έχει ζήσει κάποιος για να το καταλάβει.
Το Πάσχα είναι για μας τους Ορθόδοξους η μεγαλύτερη γιορτή, η δε Ανάσταση η εορτή των εορτών.
Τι είναι όμως το Πάσχα και τι η Μεγάλη εβδομάδα; Πως μπορούμε να προετοιμαστούμε για να γιορτάσουμε την Ανάσταση; Η αναζήτηση απαντήσεων σε αυτές και σε παρόμοιες ερωτήσεις αποτέλεσε το κυρίως θέμα της τελευταίας συνάντησης μας για συζήτηση θεμάτων της Ορθοδοξίας,
Αναζητήσαμε και βρήκαμε μαρτυρίες τόσο στην Καινή όσο και στην Παλαιά Διαθήκη. Είναι αξιόλογο να μελετήσει κανείς αυτά που έγραψαν οι προφήτες πεντακόσια μέχρι χίλια χρόνια πριν να γενηθεί ο Χριστός. Με τι λεπτόμερεια και πόση ακρίβεια προφήτευσαν τα γεγονότα της Μεγάλης εβδομάδας, όπως και εν γένει όλα για τον Χριστό είναι αξιοθαύμαστο.
Ποια εβδομάδα λέγεται Μεγάλη και γιατί;
η συνέχεια εδώ
"Ψυχή μου ψυχή μου, ανάστα, τί καθεύδεις;
τό τέλος εγγίζει, καί μέλλεις θορυβείσθαι,
ανάνηψον ούν, ίνα φείσηταί σου Χριστός ο Θεός,
ο πανταχού παρών, καί τά πάντα πληρών".
Ένα δράμα τοποθετημένο στο μέσον της Μ. Τεσσαρακοστής, η ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος του Αγ. Ανδρέου Κρήτης. Πρόσκληση και «πρόκληση» να συνειδητοποιήσουμε την τραγικότητα της παρά φύσιν καταστάσεως στην οποία βρισκόμαστε, αυτή της αυτοειδωλοποίησης.
«Αυτείδωλον εγενόμην τοίς πάθεσι τήν ψυχήν μου βλάπτων» τονίζει ο Μ.Κανών ψυχογραφώντας τον άνθρωπο, εμένα, εσένα, τον καθένα από εμάς.
Η λύση του δράματος έρχεται με την Ανάσταση του Χριστού˙
«σύ εί ο γλυκύς Ιησούς, σύ εί ο Πλαστουργός μου, εν σοί Σωτήρ δικαιωθήσομαι».
Κλίνομεν γόνυ καρδίας ημών και κλάψωμεν και θρηνήσωμεν και ψάλωμεν μετά του Αγίου:
"Βοηθός καί σκεπαστής,
εγένετό μοι εις σωτηρίαν,
ούτός μου Θεός,
καί δοξάσω αυτόν,
Θεός τού Πατρός μου,
καί υψώσω αυτόν,
ενδόξως γάρ δεδόξασται…" (η συνέχεια εδώ)
Ἡ ὕπαρξή μας μέσα σ' ἕναν κόσμο συγκεχυμένο καί ἀντιφατικό στίς ἀναζητήσεις του, καταπιεστικό καί ἐξουθενωτικό στίς καθημερινές καταστάσεις πού δημιουργεῖ, ἀκολουθεῖ μοιραίως τήν ὁδό τῆς κακῆς ἀλλοιώσεως. Ὁ σύγχρονος ἄνθρωπος πού βιώνει ἀνεξέλεγκτα καί ἀνεύθυνα τίς καθημερινές ἐμπειρίες τῆς ζωῆς, ἀποξενώνεται συνεχῶς ὄχι μόνο ἀπό τόν Θεό, ἀλλά καί ἀπό τόν ἴδιο του τόν ἑαυτό. Γι' αὐτό τόν λόγο ἡ σωτηρία του ἐξαρτᾶται ἀπό τήν δυνατότητα τήν ὁποία μπορεῖς νά ἀποκτήσεις νά ἀντιλαμβάνεται κάθε στιγμή τήν ποιότητα τῆς ζωῆς πού ζῆ καί ἐκφράζει. Χρειάζεται, λοιπόν, ἰσχυρές προκλήσεις γιά νά ἀφυπισθῆ καί νά ἀναζητήση τήν ἀληθινή ὁδό τῆς ζωῆς.
Μία τέτοια ἰσχυρή πρόκληση-νυγμός γιά τήν θρησκευόμενη συνείδηση, εἶναι ἡ κατανυκτική εὐχή τοῦ ὁσίου Ἐφραίμ τοῦ Σύρου:
"Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου,
πνεῦμα ἀργίας, περιεργείας, φιλαρχίας καί
ἀργολογίας μή μοι δῷς,
πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονῆς
καί ἀγάπης χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ,
ναί Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν
τά ἐμά πταίσματα καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου".
Ἡ ἁγιοπνευματική αὐτή εὐχή ἀφυπνίζει τό ἀνθρώπινο πνεῦμα καί μᾶς προτρέπει νά ἀνέλθουμε στίς βαθμίδες τῆς καταξιώσεως τῆς ἀνθρωπιᾶς μας καί τῆς πνευματικῆς ποιότητος τῆς ζωῆς μας.
Ὁ ὅσιος Ἐφραίμ παρ' ὅτι ἔζησε πρίν 1.600 χρόνια ἐπικοινωνεῖ ἄριστα μέ τόν σύγχρονο ἄνθρωπο, γιατί ὁ λόγος του εἶναι θεόπνευστος. Εἶναι ὁ διδάσκαλος ἐκεῖνος, πού μέ ὅλη του τή δύναμη μᾶς προσκαλεῖ καί προκαλεῖ νά εἰσέλθουμε στά βαθύτερα τῆς ψυχῆς μας πρός ἀνεύρεση τῶν δυνάμεων πού μᾶς δώρισε ὁ Θεός γιά ἕναν εἰλικρινή διάλογο μαζί Του, ὥστε νά πραγματοποιήσουμε τόν ἑαυτό μας.
Ἄς κάνουμε τόν σταυρό μας καί ἄς προχωρήσουμε στήν προσωπική συνάντηση μέ τήν εὐχή τοῦ ἁγίου Ἐφραίμ. Μέ αὐτόν τόν τρόπο ὁ καθένας μας μυστικά καί ἀθόρυβα θά πάρει ὅ,τι ζητᾶ καί δέν μπορεῖ τόσο ὥριμα, καθολικά καί ὁλοκληρωμένα νά τό βρῆ πουθενά ἀλλοῦ...
Όλο το κείμενο εδώ
ἀποσπάσματα ἀπό κείμενα τοῦ Μοναχοῦ Μωϋσῆ, Ἁγιορείτου
καί τοῦ Ἰωάννου Κορναράκη, Καθηγητοῦ Πανεπιστημίου
"Αποστολική Διακονία"
Στην πολιορκημένη Πόλη ο μάγιστρος Βώνος επιθεωρούσε τον στρατό και τις οχυρώσεις ενώ ο πατριάρχης Σέργιος, κρατώντας την εικόνα της Θεοτόκου, περιφερόταν στα τείχη εμψυχώνοντας τους μαχητές. Οι επιθέσεις των πολιορκητών συνεχίστηκαν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο μάγιστρος Βώνος ζήτησε και πάλι συνθηκολόγηση από τον Χαγάνο, αλλά αυτός απάντησε ότι απαιτούσε να του παραδώσουν την πόλη και οι πολίτες θα ήταν ελεύθεροι να φύγουν με ό,τι θα μπορούσε ο καθένας να πάρει μαζί του. Αν δεν το έκαναν όμως, δεν έπρεπε να περιμένουν το έλεός του. Θα γλίτωναν μόνο αν γίνονταν πουλιά και πετούσαν ψηλά ή ψάρια και έφευγαν κολυμπώντας.
H κατάσταση ήταν ανησυχητική αλλά όχι απελπιστική ως τις 6 Αυγούστου, οπότε οι Αβαροι κατέλαβαν την εκκλησία των Βλαχερνών και οχυρώθηκαν μέσα σε αυτήν. Ωστόσο ο Βώνος έμαθε το πώς οι Αβαροι θα έρχονταν σε συνεννόηση με τους Πέρσες για να επιτύχουν συντονισμένη επίθεση και αντί για τους Αβάρους στις 7 Αυγούστου άναψε ο ίδιος τις συνθηματικές φωτιές στην άκρη των θαλασσίων τειχών παρασύροντας τον αβαρικό στόλο που βρισκόταν στον Κεράτιο κόλπο να επιτεθεί χωρίς λόγο. Αποτέλεσμα: όλος ο στόλος των Αβάρων βυθίστηκε από τον βυζαντινό στόλο συμπεριλαμβανομένων και των μονόξυλων που μετέφεραν μυστικά 4.000 Πέρσες. Ο Χαγάνος θυμωμένος για το λάθος που είχαν κάνει οι άνδρες του έσφαξε τους επιζήσαντες και έλυσε την πολιορκία. Ο Σαρβαραζάς βλέποντας τις εξελίξεις μάζεψε τον στρατό του και πήρε τον δρόμο της επιστροφής.
Μετά την αναπάντεχη νίκη ο Αντιβασιλέας Κωνσταντίνος, ο πατριάρχης Σέργιος, οι προύχοντες και ο λαός πήγαν στην εκκλησία των Βλαχερνών για να ευχαριστήσουν τη Θεοτόκο. Εκεί πρωτακούστηκε ο Ακάθιστος Υμνος, γραμμένος για την περίσταση είτε από τον Πατριάρχη είτε από τον Γεώργιο Πισίδη.
Μ. Τετάρτη 23 Απριλίου 19:00 – 20:00
Ιερόν Ευχέλαιον.
Μ. Πέμπτη 24 Απριλίου 21:30 – 23:00
Ακολουθία των Παθών (12 Ευαγγέλια).
Μ. Παρασκευή 25 Απριλίου 19:00 – 20:30
Επιτάφιος.
Μ. Σάββατο 26 Απριλίου βράδυ
21:30 Έναρξη Ακολουθίας.
22:00 Ανάσταση.
22:30 περίπου λήξη και Θεία Κοινωνία.
Για διευκόλυνση: