Επικοινωνήστε μαζί μας... Περιμένουμε τις σκέψεις σας, τα σχόλια και τις προτάσεις σας... ecclesiabaden@gmail.com

Τα νέα τηλέφωνα της ενορίας μας
π.Απόστολος: 07222 1590007, 015111813470



Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

ΤΡΙΩΔΙΟ

Τριώδιο λέγεται το λειτουργικό βιβλίο πού περιέχει υμνολογικό υλικό κυρίως του Εσπερινού και του Όρθρου και χρησιμοποιείται μαζί με το Μηναίο και την Παρακλητική στις Ιερές Ακολουθίες της περιόδου από Κυριακής του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Τριώδιο όμως λέγεται και ή περίοδος πού καλύπτει το βιβλίο αυτό και είναι:

α. Οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (22 ήμερες), από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου (09.02.2020) μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής (01.03.2020), που είναι εβδομάδες προετοιμασίας των πιστών για να μπουν στην Μεγ. Τεσσαρακοστή και στον αγώνα κατά των παθών.

β. Η Μεγ. Τεσσαρακοστή (40 ήμερες, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή πρίν από το Σάββατο του Λαζάρου).

γ. Οι δυο ήμερες Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων (συνδετικές ήμερες της Μεγ. Τεσ/στής με τη Μεγ. Εβδομάδα).

δ. Η Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο (6 ήμερες).

Ή περίοδος του Τριωδίου έχει σκοπό να μας προετοιμάσει με νηστεία, προσευχή και μετάνοια, για να υποδεχθούμε τα Άγια Πάθη του Κυρίου μας και την ένδοξη Ανάσταση Του.

Την πρώτη εβδομάδα τρώγονται τα πάντα. Την δεύτερη εβδομάδα έχουμε Τετάρτη και Παρασκευή Νηστεία και από λάδι. Την τρίτη Κυριακή δηλαδή από την Κυριακή της Αποκρέω (Αποφυγή κρέατος, τελευταία ημέρα που τρώμε κρέας, πριν την Τεσσαρακοστή) μέχρι την Κυριακή της Τυρινής τρώγονται όλα όλες τις ημέρες εκτός από το κρέας.

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται - «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους.


Τον απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου τελείται ο Εσπερινός Συγνώμης, ένας κατανυκτικός εσπερινός, που στο τέλος του οι πιστοί ασπάζονται το Ευαγγέλιο και ζητούν τόσο από τον Ιερέα όσο και μεταξύ τους συγγνώμη, ώστε συγχωρεμένοι να αρχίσουν τη Μεγ. Τεσσαρακοστή.
Η Δευτέρα μετά την Κυριακή της Τυρινής είναι η Καθαρά Δευτέρα και από την ημέρα αυτήν αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Ήδη την πρώτη Παρασκευή της Τεσσαρακοστής αρχίζουν και οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου.
Η περίοδος της Μεγ. Τεσσαρακοστής είναι περίοδος αυτοσυγκεντρώσεως, προσευχής, προσπάθειας ταπείνωσης, μετάνοιας και χαρμολύπης. Για τον λόγο αυτό και οι εορτές της περιόδου μεταφέρονται μετά το Πάσχα και δεν γίνεται τις καθημερινές Θεία Λειτουργία. Για να μπορούν όμως οι πιστοί να μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων και αυτές τις ήμερες, καθιερώθηκε από τους Πατέρες της Εκκλησίας η θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Ας μας βοηθήσει ο Πανάγαθος να μπορέσουμε να αγώνιστούμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα για να μπορέσουμε να συμμετέχουμε στα Φρικτά και Άγια Πάθη του Κυρίου μας, να είμαστε δίπλα Του και κοντά Του κατά την Σταύρωσή Του, να συνοδέψουμε το Πανάχραντο και Πανάγιο Σώμα Του στον Τάφο και να μπορέσουμε τέλος να αισθανθούμε, να νιώσουμε, να ζήσουμε, να βιώσουμε, να υμνήσουμε και να δοξολογήσουμε την ένδοξή Του Ανάσταση.
Καλή δύναμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...